tiistai 21. helmikuuta 2012

Kypsää kakkua ja raakaa suklaata

Otsikko nyt hitusen johtaa harhaan, koska kakkua ei suinkaan ole tarjolla. Mutta tämä rimmasi paremmin ;)

Tämän päivän kylästelyviemisiksi leivoin sitruunaruutuja ja tein raakasuklaata. Loistava sitruunaruutujen ohjeeni oli tietenkin hukkaantunut, joten piti kehittää uusi. Enkä malttanut noudattaa edes vanhoja raakasuklaaohjeitanikaan.

 
Sitruunaruudut  12 palaa

pohja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
2 1/2 tl raastettua luomusitruunan kuorta
2 dl soijajugurttia
1 dl vettä
110 g sulatettua keiju-margariinia
+margariinia ja kookoshiutaleita vuokaan

Voitelin ensin suorakaiteen muotoisen vuokan 20x30cm ja leivitin kookoshiutaleilla. 
Sekoitin ainekset taikinaksi ja levitin vuokaan. Paistoin 175 asteessa n. 35 min. Kumosin pohjan pois vuoasta vielä hieman lämpimänä. Annoin jäähtyä ennen kuorruttamista.

kuorrute
2 rkl sitruunamehua
1 rkl margariinia sulatettuna
reilu 2 dl tomusokeria
Sekoitin ainekset ja levitin ylösalaisin käännetyn pohjan päälle. Ripsottelin koristeeksi vielä sitruunan makuisia strösseleitä. Annoin jähmettyä seuraavaan päivään ennen paloiksi leikkaamista.


Ruudut olivat ihan mukavia, mutta pohjassa saisi olla enemmän sitruunan makua. Taikinaan voisi lisätä sitruunamehua ja ehkäpä kuorrute voisi olla hivenen makeampi ja runsaampi.


Ja sitten vielä ne suklaat. Tällä kertaa jätin suosiolla kokonaan kookosöljyn pois, vaikka sitä usein raakasuklaissa näkeekin käytettävän. Henkilökohtaisesti en tykkää niin kovin kookosöljyisistä suklaista. Nämä ovat enemmän sellaisia "oikeita" suklaita. Makua voi säätää muuttamalla kaakaovoin ja -massan suhdetta. Näissä kaakaovoita on enemmän ja ovatkin melko lempeitä maultaan. 

mahtava kiilto!

Raakasuklaa  
70 g kaakaovoita
50 g kaakaomassaa
2 maustemittaa vaniljajauhetta
2 maustemittaa kuivattua appelsiininkuorta (ei juuri maistunut lopputuloksessa, kyseessä oli kaupan tuote ja olipa ihmeen mautonta, ihmettelin myös värittömyyttä)
vajaa 2 rkl agavesiirappia
1/2 maustemittaa ruususuolaa
sattumiksi pekaanipähkinää ja kuivattua luomuaprikoosia (ja nyt ehdottomasti kannattaa käyttää luomua, sillä se on ihan eri juttu kuin luomuton aprikoosi. Kokeile ihmeessä jos et ole aikaisemmin maistanut!) 

Laitoin kaakaot sulamaan vesihauteeseen, kaikessa rauhassa levy ykkösellä sillä aikaa, kun puuhailin muita juttuja. Sulaan massaan lisäsin vaniljan ja appelsiinin sekä agaven ja suolan. Täytin muotit suklaamassalla vajaaksi ja lisäsin runsaasti pähkinärouhetta ja pilkottua kuivattua aprikoosia. Jähmetin jääkaapissa.
 


Keittiöpuuhia seuraileva kriitikko.
Hyvät vieraani, jos tarjoamastani ruuasta löytyy karva, tässä mahdollinen syy. Anteeksi jo etukäteen!

Tervetuloa JeNni lukijaksi :)

3 kommenttia:

nelli kirjoitti...

äää, eihän näitä kuvia voi edes katsella, tulee hirveä himo ruveta leipomaan jotakin herkkuja! nam!

Paula kirjoitti...

Hih! Leipominen on kyllä mukavaa. MInun taktiikkani on kutsua usein vieraita kylään tai mennä itse vieraisille, niin saan taas leipoa. Silloin ei tarvi kaikkea itse herkutella :)

nelli kirjoitti...

pitääpä siis kutsua vieraita ;)